Till Elsa Martinssons Minne

Skaftö 2016-04-04

Elsa Martinsson, en stor profil i Kvartsitas historia har gått ur tiden. Hon var en av initiativtagarna till att Skaftö skulle skaffa ett eget skolfartyg vilket resulterade i inköpet av Kvartsita.

Elsa var en sann Kvartsita-ambassadör som vid alla tillfällen ställde upp med bästa möjliga pr för föreningen och var alltid mån om dess ekonomi. Vårt första möte med Elsa som representant för entusiasterna som ville köpa en skuta, var vid badplatsen Bökevik. Där stod hon med flera vid ett bord och sålde små handstickade sjömän samt lotter och spred idén om ett eget fartyg.

Efter inköpet av Kvartsita arbetade Elsa och hennes man Gunnar oförtrutet med att skaffa utrustning och material till verksamheten. Gunnar var en duktig hantverkare vilket föreningen hade stor nytta av under uppbyggnadstiden. Elsa skaffade genom kontakter med dåvarande Sessanrederiet allt från de madrasser vi fortfarande använder till köksutrustning, tallrikar, kokkärl och bestick.

När vi skulle ha den första Västkustsegelskuteträffen bidrog Elsa med att sy vimplar till alla deltagande fartyg.

Utöver styrelsearbetet ingick Elsa i pr-gruppen som tog fram nya tröjor, T-shirtar, halsdukar, mössor, ficklampor, vykort, affischer med mera. Inför varje års midsommarsegling sålde Elsa biljetter till turerna från Fiskebäckskil. Ombord på dessa turer deltog hon med försäljning, kaffekokning samt representerade Kvartsita och dess verksamhet ända fram till sin 90-årsdag.

Vid föreningens 100-års firande i somras, iklädd Kvartsitatröja, hedrade Elsa och hennes dotter Eva föreningen med sitt besök på Kvartsitabryggan. Detta besök är ett minne som kommer att leva kvar i våra tankar.
 

Inger och Pelle Forsström, Föreningen För Fulla Segel, Stiftelsen SkaftökutternLäs mer om Elsa och Gunnars arbete för Kvartsita, Elsa och Gunnars fond.