Information in English

T/S Kvartsita

Kvartsita beställdes 1945 av Höganäsbolaget för att frakta råmaterial för Kermaik tillverkning. Ursprungligen byggdes hon som motorseglande galeas. Tyvärr blev hon snabbt föråldrad och såldes därför 1953 till Norge. Fartyget byggdes där om, masterna ersattes av en kran och en styrhytt byggdes i aktern. På Norges västkust seglade hon sedan med olika typer av last, främst salt och virke. Tidigt på våren 1986 köpte föreningen För Fulla Segel henne och under det påföljande året renoverades hon grundligt samt riggades som skonare. Man skapade ett skolskepp, därav T/S (Training Ship) i namnet. 
 
T/S Kvartsita har i föreningens regi besökt de flesta hamnar längs Kattegatt och Skagerrak och har även seglat i Östersjöområdet. Hon brukar också delta i olika skut-race, såsom Nordisk Seglats och Tall Ships Race. Tall Ships Race har tagit henne till bl.a. Newcastle (år 1993) och Flensburg (år 2000). Hon är sedan 2002 K-märkt av Statens Sjöhistoriska museers fartygsråd och är även klassad som traditionsfartyg av Sjöfartsinspektionen. 
 

Föreningen För Fulla Segel

 

Föreningen För Fulla Segel bedriver skolskeppsverksamhet och verkar för att föra vidare kunskaper i skutsegling, navigation, sjömanskap och fartygsvård. Vi ska skapa intresse för havet och skutsegling, främja gemenskap och respekt för individen ombord samt ha roligt tillsammans. Vår verksamhet är öppen för alla, oavsett ålder eller handikapp, med fokus på unga. 

Vi verksamhet året runt. Från maj-september genomför vi seglingar av alla slag: lägerskolor, klassresor, företagsseglingar och 50-årskalas. Resten av året fokuseras på underhåll av båt och utbildning av besättningen ombord. Allt arbete är helt ideellt och alla pengar som seglas in går till underhållet av Kvartsita.
 

Segla med T/S Kvartsita i Bohusläns skärgård

Föreningen arrangerar egna segelläger för ungdomar, vuxna och blandade åldrar. Det går även att hyra Kvartsita för klassresor, företagskickoff, bröllop, eller liknande.
 
Du kommer att få delta i alla förekommande sysslor ombord, från att hissa segel och navigera till att hjälpa kocken i byssan. Det är detta som är unikt med skolskepp - du är inte bara en gäst utan du är lika mycket en del av besättningen som alla andra ombord. Självklart finns det fortfarande tid till att ligga och sola på fördäck!
 
För er som vill ha ett smakprov på livet till sjöss rekommenderas att följa med på en av våra endagarsseglingar. Dessa varar mellan 9:00 - 16:00 och fika ingår i priset, men tag med egen lunch. Åldersgränsen för att följa med är 12 år, från 2 år i vuxens sällskap. 
 
För att följa med på endagarsseglingar krävs endast giltig hem- och olycksfallsförsäkring.
 

Vill du veta mer? Vill du hyra Kvartsita till ditt event eller delta i någon av våra seglingar? Kontakta vårt kansli på info@kvartsita.se för mer information. Vi pratar engelska.